Боди Лине Тим

Наслов

Исхраната е поврзана со ризикот од депресија

Студијата ја засилува хипотезата дека здравата исхрана има потенцијал не само во лечење од депресија, таа исто така може да доведе до нејзино спречување ", вели м-р Anu Ruusunen, која ги презентираше резултатите во нејзината докторска дисертација во областа на исхраната и епидемиологијата.

Депресивни лица често имаат лош квалитет на исхрана и намален внес на хранливи материи. Сепак, јасно е дека исхраната и внесувањето на храна и хранливи материи се поврзани со ризикот од  депресија кај здравите индивидуи.

Оние кои се по здравата исхрана се помалку изложени на ризик.

А здрав начин на исхрана карактеризира: зеленчук, овошје, жито, живина, риба, млечни производи со малку маснотии, со што, применувајќи ја оваа храна има пониска преваленца на депресивни симптоми и помал ризик од депресија во наредниот период од животот.

Исто така, намалување на телесна тежина е поврзана со поголемо намалување на симптомите на депресија.

Брза храна, шеќер и преработки од месо може да ги зголемат депресивните симптоми.

Придржување кон една нездрава исхрана се карактеризира со висока потрошувачка на преработено месо, бел шеќер што е содржан во десертите и закуските, засладени пијалоци, произведена храна, печени или преработени компири, брза храна кои се поврзани со зголемена преваленца на покачени депресивни симптоми.

Спротивно на некои поранешни набљудувања, витамин Б12, серумските концентрации на n- 3 PUFAs, серум сооднос на n- 6 до n- 3 PUFAs, пиењето на чај и кафе и внесувањето на кофеин во нормални дози не беа поврзани со ризик од депресија во оваа студија.

Депресијата е една од водечките здравствени предизвици во светот и нејзините ефекти врз здравјето на луѓето, економијата и квалитетот на животот се огромни. Не само лекувањето на депресијата, но, исто така, во превенција на депресијата потребни се нови пристапи. Покрај исхраната и други фактори може да бидат една можностите кои доведуваат до оваа болест.

18 Јануари 2014

За авторот