Пијалоци

Вежбањето на отворено во зима можеби не ве прави толку жеден ниту пак испотен како во лето, но дали тоа значи дека постојат промени во потребите за вода во зимскиот период?

Бидејќи ракијата и виното на нашите простори претставуваат ултимативен „лек” за се и сешто, сигурни сме дека поимот умереност во пиењето алкохол во голема мера се злоупотребува. Прашањата на оваа тема се доста опширни, а одговорите понекогаш конфузни и контроверзни. Колку умерено беше умерено за пиење?

Општиот совет е да се пие што повеќе вода во топлите летни денови. Но дали вие пиете доволно вода и кои се симптомите на дехидратација?

Кога сте жедни и ви треба хидрирање по интензивна активност, може лесно да посегнете по погрешните пијалоци.

Матча е вид зелен чај кој се произведува во Јапонија провинциите Нишио, и благодарение на лековитите состојки тој е еден од најбараните чаеви низ целиот свет.

Изгледа неизбежно е водата од чешма да нема хлор, но кога го има во преголеми количини тогаш тој може да биде штетен за нашето здравје.

Се надеваме дека не мислевте дека не се потите додека пливате?!

Едногодишниот експеримент спроведен од Универзитетот Џорџија и Кларксон имал за цел да открие како топлите пијалоци (кафе и какао) влијаат врз нашите когнитивни перформанси.

Газираната вода е пијалок кој не содржи шеќер, масти или калории додека го хидрира телото.

Често слушаме за електролити, но што точно се тие и како влијаат на нашето здравје?

Едно топло кафе може да ви го зголеми нивото на енергија во утринските часови, додека една чаша чај може да ве релаксира по еден стресен ден.

Facebook