Алпинист, зоолог, спелеолог, екологист, борец за заштита на животната средина, татко на две деца, сопруг и скромен човек - вљубеник во планината. Како што тој самиот имаше изјавено, Бојан Петров...

Откако беа направени неколку обиди за потрага по исчезнатиот бугарски искачувач на врвот Шишапангма во Кина, и откако беа направени неколку безуспешни прелети со хеликоптер, мешаната спасителна...

„Го искачив Еверест 21 пат, повеќе од било кој на планетата земја, но никому не би го посакал истото.”

И тоа без светлосна сигнализација, така оставено на сообраќајната култура на учесниците. Па да видите како тоа маестрално никој со никого не се пцуе и секој со секого се разбира и си го брка денот...

На денешен датум пред 29 години, Димитар Илиевски - Мурато од Битола како дел на македонско-хималајската алпинистичка експедиција „Еверест '89" успеа да направи огромен подвиг за нашата Република...

Воздухопловната Федерација нa Македонија (ВФМ) ќе биде организатор на 20-то Европско Првенство во змејарство класа 1 (Hanggliding), 8-то Светско Првенство во змејарство класа 5 (Rigid wings) во...

Во исчекување на новото издание на фестивалот во природа Мариово Офф-роуд 2018 помуабетивме со Слободан Боби Трајковски - организаторот на настанот. Очекувајте неколку мали измени, потивка ноќ со...

Бугарскиот високогорски искачувач Бојан Петров кој досега има најмногу искачувања над 8000 метри е пријавен за исчезнат на врвот Шишапангма. 

После ...

Нашите втори претставници на трката Ред Фокс Елбрус, Александар Кирковски, Дејан Тодевски и Димитар Тодоровски немаа можност да финишираат на највисокиот врв на Европа откако поради неповолни...

14-то издание на Виз Ер Скопски маратон официјално заврши и истиот беше исполнет со одлична атмосфера благодарение на организаторите, поддржувачите и учесниците.