Наслов

Македонската хималајска експедиција „Еверест '89” - документарен филм

На денешен датум пред 29 години, Димитар Илиевски - Мурато од Битола како дел на македонско-хималајската алпинистичка експедиција „Еверест '89" успеа да направи огромен подвиг за нашата Република и македонскиот спорт. Тој се искачи на највисокиот врв на светот Монт Еверест, но при враќањето не успеа да слезе во последниот висински логор и засекогаш остана таму. Во чест на Диме.

Искачувањето е направено од јужната страна на Еверест заедно со словенечкиот алпинист Виктор Грошељ, хрватскиот алпинист Стипе Божиќ и шерпасите Сонам и Аџива. 

Погоре следи 58-минутен документарен филм за достигнувањето кое обележува исклучително важен настан од македонската планинарска историја. 

Останати линкови 

10ТИ МАЈ - ДЕНОТ КОГА ПРВИОТ MАКЕДОНЕЦ СТАПНА НА ВРВОТ ОД СВЕТОТ

25 ГОДИШЕН ЈУБИЛЕЈ ОД ПРВОТО МАКЕДОНСКО ИСКАЧУВАЊЕ НА МОНТ EВЕРЕСТ

25 ГОДИНИ ЕВЕРЕСТ

10 Мај 2018

За авторот