Како изгледа живот без електрична енергија и вода во 21 век во Британија? Маргарет ќе ни каже.

Викендов благодарение на П.К. Љуботен, овој викенд на располагање имаме една посебно интересна активност, искачување на највисокиот врв на Шара, Титов врв, кое веќе 38ма година традиционално се одржува последниот викенд во месец мај. Зошто е посебно интересна активност разговараме со Марија Матовска, член на ПК Љуботен и координаторка на тимот за односи со јавност.

Оргиналната слика е "The Gleaners" од Жан Францис Милет (1814-1875). Џули Нахон е автор на втората слика "The Cleaners" 2019...Нивната компарација е доказ дека цивилизацискиот технолошки напредок не значи и негов културен раст. Втората слика најдобро ја одсликува денешната состојба каде недостатокот на свест, образование, култура и системски решенија на глобално ниво се повеќе од потребни за човештвото.

Револуционерен пионерски чекор на голем град во борбата со пластиката и пластичниот отпад.

Глобалното протестно движење за климата предводено од младите ги повикува сите граѓани да учествуваат во првиот глобален климатски протест на 15-ти март.

Во рамки на Програмата за зачувување на природата во Македонија – фаза 2, проект на Швајцарската агенција за развој и соработка, предвидено е воспоставување на заштитени подрачја (ЗП) во сливот на река Брегалница.

Кина става забрана за туристичка посета на базниот камп на Еверест поради еколошки причини. 

Трендот започнат на Олимписките игри во Рио продолжува и на игрите во 2020 година. Одличјата за најдобрите во Токио ќе бидат изработени од 100% рециклиран електронски отпад.

Прв тизер за долгометражниот документарен филм: "Устав на новата ера: Човек балансер на воздушниот и водениот свет".

Архитектите на малиот италијански град Бари заедно со локалните власти се обидуваат да направат мала велосипедска револуција.

Дела од работилницата што се реализираше во склоп на изложбата Celebrate Life / Емоции за еден град на дизајнерот Горан Костовски – Ind.o.g. ќе биде поставена на 16ти февруари 2019 година во Кафе Винил во Дебар Маало со почеток во 20 часот.

Светот е во опасност да изгуби две третини од глечерите на Хималаите и Хинду Куш, а со тоа ќе се загрозат повеќе од две милијарди луѓе. Пострашното е тоа што и радикалните промени нема да ги спасат овие круцијални извори на вода.

Македонскиот документарен филм „Медена земја” ја раскажува приказната за Атиџе, последната жена-одгледувач на диви пчели во Европа, која живее сама со својата мајка во централна Македонија. Главна идеја на филмот е да се прикаже припадноста на човекот кон природата и нарушување на природната рамнотежа преку судир на два различни начина на искористување на природните ресурси.

На Facebook