Ехо Фестивал на Планински Филм 2019

Датум на почеток:

23.02.2020

Време на почеток:

19:00

Локација:

НАСТАНОТ ЗАВРШИ

Време до почеток

00
Недели
00
Ден
00
Час
00
Минути

Инфо

10 години ЕХО!

Радосни! Стигнуваме до бројка од споделени околу 350 филмови од автори од повеќе од 40 земји, околу 50 презентации и меѓународни гостувања, издадени книги, изложби…

Одекнуваме силно 10 години, а годинава ја имаме можеби најубавата филмска програма!

Земете си одмор за петте фестивалски денови.

Програма на фестивалот ЕХО 2019

Ден 1 28.10.2019 – кино Милениум
19:00 Отварање на ЕХО со Македонски документарен филм –
„Виа Динарика во Македонија – природно поврзување”, Македонија, 2019, 28мин
19:45 „Чангабанг и огледалата на повторувањето”, Жан-Пјер Таврон, Франција, 2019, 52 мин
20:30 Пауза – Коктел
21:00 “Овој планински живот”, Грант Болдвин, Канада, 2018, 77мин

Ден 2 29.10.2019 – кино Фросина, МКЦ
18:00 „Ни требаат бели дробови – трчање преку Пиринеите”, Лудовико де Маистре, Италија, 2019, 68мин
19:08 „Империја на ветровите”, Лорен Жаме, Франција, 2018, 52 мин
20:00 Пауза 15мин
20:15 Промоција на книгата „Слободата како уметност” од авторката Бернадет Мекдоналд
20:30 Презентација на Фабијано Вентура – Италија
21:35 Пауза 15мин
21:50 „Искачувањето на Еверест”, Антонело Падовано, В. Британија, 2019, 57 мин

29.10.2019 – Џебно кино, МКЦ
17:00 „Обратен Еверест”, Балаш Лернер/Гергели Балаш, Унгарија, 2018, 50 мин.
17:50 „Пумори, ќерката на планината”, 59мин
18:50 „РИАФН”, Ханес Ланг, Германија, 2019, 30 мин
19:20 „Кула”, Пауло Цесар Фахардо, Португалија, 2016, 12 мин
19:32 „Предзнак”, Елена Гоатели/Ангел Естебан, Италија, 2019, 14 мин

Ден 3 30.10.2019 – кино Фросина, МКЦ

18:00 „По патеката на глечерите – Мисија во Алјаска”, Фабијано Вентура, Италија, 2016, 52мин.
18:52 „Спелеонаут / Под каменото небо”, Соња Џекиќ, Србија, 2018, 57 мин
19:50 Пауза 10мин
20:00 Презентација на Влад Павлов – Бугарија
21:00 Пауза 15мин
21:15 „Последната планина”, Дариуш Залуски, Полска, 2019, 85 мин

30.10.2019 – Џебно кино, МКЦ
17:00 „Лоик и Флолопапите”, Доминик Сниерс, Белгија, 2019, 46 мин
17:46 „Напивката”, Габриела Мартинез Гарза, Мексико, 2019, 7 мин
17:53 „Бркајќи чудовишта”, Кристал Врајт, САД, 2018, 5 мин
17:58 „Долина на Месечината”, Хена Тејлор, САД, 2018, 22 мин
18:20 „Поделба”, Ли Крејџ, В. Британија, 2018, 40 мин
18:49 „Валмапу”, Бен Стургулвески, САД, 2018, 6 мин
18:55 „Бенџи”, Андриус Зукас, В. Британија, 2019, 8мин.
19:03 „Во потрага по врв”, Александер Дјаченко, Русија, 2019, 16мин
19:19 „Фокус”, Крис Прескот, В. Британија, 2018, 35 мин

Ден 4 31.10.2019 – кино Фросина, МКЦ

18:00 „Бајандалај – Господарот на тајгата”, Анер Ечебариа Морал/Пабло Видал Сантос, Шпанија,
2018, 11 мин
18:11 „Тор”, Инаку Урести Арбулу, Шпанија, 2018, 41 мин
18:53 „Неоштетени”, Рожле Брегар/Матич Облак/Миха Авгуштин, Словенија, 2018, 52 мин
19:45 Пауза 15мин
20:00 Презентација на Македонско еколошко друштво
20:50 Пауза 20мин
21:10 „Гребенот Ветерштајн”, Јакоб Швајгхофер, Астрија, 2019, 21 мин
21:31 „Тежината на водата”, Мајкл Браун, САД, 2018, 80мин.

31.10.2019 – Џебно кино, МКЦ
17:00 „РанКамино”, Адриан Дмох, Полска, 2018, 43 мин
17:43 „Дух на јагуар”, Павол Барабаш, Словачка, 2018, 58 мин
18:41 „Закани во северните мориња”, Жак Лоел, Франција, 2018, 52 мин
19:33 „Хамун”, Махди Чалани, Иран, 2017, 22 мин

Ден 5 01.11.2019 – кино Фросина

18:00 „Ар Џеј Рипер”, Џои Шуслер, САД, 2018, 20мин.
18:20 „Арон Дурагати – играње со невидливото”, Матео Веторел/Дамјано Левати, Италија, 2019, 30мин.
18:53 „Засолниште”, Жулиен Розерен/Морган Ле Фошер, Франција, 2019, 45мин.
19:45 Пауза 15мин
20:00 Прогласување на победниците од страна на жирито
21:00 „Манаслу – планина на душите”, Гералд Салмина, Австрија, 2018, 100 мин

01.11.2019 – Џебно кино
17:00 „Потценетиот”, Ели Грин/Мет Грин, В. Британија, 2018, 21 мин
17:21 „Низ темнина”, Мелиса Бранднер/Мануела Мандл, Норвешка, 2019, 20мин
17:43 „Сега или никогаш”, Симон Плацер/Јакоб Швајгхофер, Австрија, 2018, 21мин.
18:04 „Видовитата и невиденото”, Сара Доса, САД, 2019, 86 мин
19:30 „Планина, Свештеник, Син”, Џон Седон/Ваибав Каул, Индија, 2018, 27 мин

ВЛЕЗ СЛОБОДЕН
*На отварањето во кино Милениум во понеделник на 28ми Октомври, ќе биде задолжително да се подигне карта од билетарата на киното која не се наплаќа служи за нумерација. Препорачливо е да се дојде 15 минути пред проекцијата која почнува во 20 часот.

Автор

Aleksandar Kirkovski

Скопје

Македонија