30ти MАРШ – Димитар Илиевски МУРАТО

Датум на почеток:

05.11.2019

Време на почеток:

03:00

Локација:

НАСТАНОТ ЗАВРШИ

Време до почеток

00
Недели
00
Ден
00
Час
00
Минути

Инфо

Марш во чест на освојувањето на Монт Еверест од Димитар Илиевски Мурато.
Маршот е во организација на ПСК Пелистер Битола

Почитувани планинари,

Планинарскиот Спортски Клуб Пелистер во чест и слава на нашиот Димитар Илиевски-Мурато, првиот Македонец кој се искачи на највисокиот врв на Светот, Еверест го организира 30-тиот Јубилеен Традиционален марш. Истиот ќе се одржи на ден 10,11 и 12 Мај 2019год. на Пелистер.
На Маршот се очекува да земат учество неколку стотици планинари од земјава и странство, со што маршот добива меѓународен карактер.

Во прилог на поканата Ви ја доставуваме и програмата за искачување што ке се одвива на планината Пелистер и ќе започне на 11.05.2019 год.

Ве молиме најдоцна до 6 мај 2019 год. да не известите за точниот број на учесници од Вашиот клуб заради организациони потреби.

Контактирајте не на телефон:
075 458 782 Петар Нолев ;

Прилог:

• Програма
• Пријава

ПРОГРАМА:

За 30-тиот традиционален марш Димитар Илиевски-Мурато

МАРШРУТА бр 1:

Инфо-Центар-Палиснопје-Ловечка куќа-Врв Пелистер-Димев Врв.
11.05.2019 (Сабота)

06:00 ч.Поагање на автобусите од Битола-пред Шехерезада
07:00 ч.Поаѓање до врв Пелистер-преку Инфоцентарот, Палиснопје и Ловечка Куќа.
12:00 ч.Пристигнување на врвот Пелистер и собирање на сите планинари.

Со пристигнувањето на учесниците на маршот на врвот Пелистер ке се одржи традиционалното читање за ликот и делото на Димитар Илиевски Мурато. После читањето учесниците се упатуваат назад кон Инфоцентарот.

13:00 ч.Поаѓање кон пл.дом Копанки

13.00 ч.Полагање цвеќе на споменикот на Димитар Илиевски во дворот на Копанки, кратка комеморација,поздравен говор,доделување на благодарници, прогласување на најмлад и најстар учесник на маршот и затворање на манифестацијата.

17.00.ч. Поаѓање на автобусите за Битола од пред Инфоцентарот

МАРШРУТА бр 2:

Ниже Поле – Дебел Рид – Големо Езеро – Партизански Врв – Широко Стапало – Врв Пелистер – Димев Врв –

10.05.2019 (Петок)

10:00-12:00 ч. Пристигнување и пречек на планинарите од внатрешноста и странство на однапред договорена локација во Битола.
12:30 ч. Поаѓање од Ниже Поле преку Дебел Рид до п.д Големо Езеро
16:0 0 ч Пристигнување во домот и сместување-нокевање.

11.05.2019 (Сабота)

07:00 ч. Будење и доручек
08:00 ч.Поаѓање до врв Пелистер-преку Мало Езеро,Партизански Врв, Широко Стапало-врв Пелистер
11:00 ч. Спојување со групите од Палиснопје и Битола на месноста Широко Стапало.
12:00 ч. Пристигнување на врвот Пелистер и собирање на сите планинари.
13:00 ч. Поаѓање кон пл.домови Копанки и големо Езеро

• Планинарите кои ке се одлучат за Маршрута бр:2 задолжително мораат да се најават до 1 Мај, бидејки бројот на учесници е ограничен поради малиот капацитет на домот.

ВАЖНО:

• Задолжителна најава за учество со број на членови
• Маршрутите бараат добра физичка подготвеност и здравје.

• Неопходна е зимска планинарска опрема за искачување на н.в.од преку 2500мнв.
• Се опоменуваат водичите да поведат повеке сметка околу дисциплината за време на маршот,како и еколошката страна т.е.оставање на какви и да било отпадоци зад себе.
• Времето на враќање на автобусите не е конечно и можно е да биде изменето во зависност од возниот ред на автобусите и возовите кои поаѓаат од Битола кон внатрешноста.
• Организаторот ги задршува сите права за промена и дополнување на програмата во зависност од условите на теренот.
• Планинарите кои ќе сакаат да ноќеваат во домот на Големо Езеро (на 11.05-Сабота) задолжително треба претходно да се најават(075 45 87 82) поради ограничениот капацитет на домот,во спротивно не гарантираме за можните проблеми кои би настанале.

ПСК Пелистер обезбедува:

• Нокевање во п.д. Димитар Илиевски Мурато (Големо Езеро)
• локален превоз за Битолчани.
• Чај во домовите, месноста широка и врв Пелистер;
• Обезбедени две маршрути со водичи и спасувачи
• За секој учесник самолеплив амблем со ликот на Димитар Илиевски Мурато и спомен печат од маршот;

Автор

Mladena Petrova

Виница

Македонија