Title

SHKENCËTARISHT E VËRTETUR: VETËM 1 ORË VRAPIM SHTON 7 ORË JETË

Vrapimi është një mënyrë e thjeshtë dhe efikase për t'u stërvitur: gjithçka ju duhet janë vetëm një palë atlete të mira. Është treguar që vrapi mund të ulë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës dhe kancerit, duke mbajtur nën kontroll peshën dhe tensionin e gjakut.

Studimi i fundit, i publikuar në revistën 'Progresi në Sëmundjet Kardiovaskualre+ muajin e kaluar, ka zbuluar se njerëzit të cilët bëjnë vrap jetojnë 3 vjet më gjatë se ata që nuk e ushtrojnë këtë lloj sporti.

Hulumtuesit shkencorë, të cilët kanë bërë edhe më parë hulumtime mbi përfitimet e vrapimit në shëndet, vendosën të hulumtojnë nëse format e tjera të stërvitjes, si ecja apo ngasja e biçikletës, sigurojnë të njëjtat përfitimet, ose nëse vrapuesit kanë ndonjë avantazh special.

Ata zbuluan se këto forma të stërvitjes kanë një farë lidhje me jetëgjatësinë, por jo në të njëjtin nivel si vrapimi. Nga studimet e kryera, ekspertët zbuluan se një orë vrap në ditë mund të përkthehet në 7 orë të shtuara në jetën e një njeriu. Ekspertët rekomandojnë që çdo njeri të bëjë 4 orë vrap në javë.

Vrapuesit priren të ndjekin një mënyrë jetese të shëndetshme, nuk janë përdorues të duhanit, alkoolin e pinë në sasi të moderuar etj.

18 April 2017

Author Info

Last Members

Macedonia
Macedonia
Macedonia
Macedonia
Macedonia

On Facebook