Вистини и заблуди

Колку ни се потребни додатоци во исхраната?

За суплементи (додатоци во исхраната), сигурно сте слушнале, можеби и сте ги користеле а најверојатно сте ги препорачале и на пријателите да ги користат. Но, колку всушност знаете за нив?

Генетски модифицирана храна

Храна на модерното време

Генетски модифицирана храна се нарекува онаа храна во која се вметнува генетски материјал (ДНК) од еден вид на друг. Со вметнување на новиот генетски материјал се овозможува пренос на посакуваната карактеристика од еден на...

Семки од тиква – Скриеното богатство

Добро испечена и слатка тиква во есенскиот период од годината е одличен десерт или ужина, но семките од овој есенски дар се вистинско скриено богатство. Еве зошто некои искусни домаќинки истите ги...

Како кафето ги подобрува функциите на мозокот

Кафе и брза географија

По многу истражувања, дилеми и различни експертски мислења за тоа дали, и колку кафето е штетно по здравјето на човекот, конечно се дојде до единствена теорија дека сепак овој црн напиток содржи состојки кои...

Капка живот

При жед или замор, многупати посегнуваме по овошни сокови или газирани пијалоци, но фактот што 1 молекула на глукоза врзува 4 молекули на H2O не прави уште пожедни. Само водата може вистински да не...

Што се јаде пред и по тренинг

Правилно подмачкана машина

Подготвени сте за напорен тренинг? Немојте да брзате! Многу е важно да знаете која е најдобрата храна при еден тренажен процес. Ви претставуваме три проверени комбинации богати со хранливи материи кои ќе ја подготват...