Геологија на Шар Планина

Според геолошкиот состав (како и според општите географски карактеристики) Шар Планина може да се подели на три целини кои не се униформни..

Историја на Шар Планина

„Тетовци отсекогаш ја вртеле главата кон Шар Планина која, кога ќе се разбудат наутро неминовно ќе ја погледнат и чија разнолика убавина и големина им ја полни душата, ги потсетува колку е убав животот...

Штракај и бери!

Ако природарите и сакате да си однесете по нешто дома ова е апликација како за вас. PlantNet ги идентификува растенијата врз основа на слика...

Нов светски рекорд во садење дрвца

Четириесет и пет илјади граѓани од Еквадор пред две недели излегоа, посадија дрвца и срушија многу позитивен рекорд - Гинисовиот рекорд за садење најмногу дрвца во еден ден. Машала ден на дрвото.

Дивиот Балкан – National Geographic за нашиот полуостров

Густи шуми, големи водни површини и длабоки сè уште непознати дивини кои со илјадници години одлично егзистираат на нашиот полуостров, Дивиот Балкан не е расцепкан и отсечен туку плени и цвета со својата разновидност.