Инспирација

Другарството шума направи

Кога луѓето знаат да си помаагаат меѓу себе, чуда можат да се случуваат. А такви многу ни требаат во денешново време. Поздрав со краткава инспирирачка сторија за денешниов ден на дрвото...

Би сакале ли и вие фотелја во тревникот?

Одличен изум за љубителите на природни изработки! Доколку ве нервираат пластики или тврдо дрво, можете малку да се потрудите и да ја создадете оваа фотелја за да бидете во допир со природата, а сепак...

Во светот на брегалничкиот екосистем – Програма за заштита на природата

Македонија има богата природа и убавина која помалку или повеќе ја забораваме покрај турбулентното секојдневие, нешто што резултира во губење на и тоа како важни еколошки системи и богатства. Подолу имаме нешто сосема различно...

Зошто не јаваме зебри?

Кратко и едукативно: како настанале домашните животни и нешто околку процесот на припитомување...

Секој да засади по едно дрво и ете шума

Годинава складиравме над 100 желади и дваесетина костени. Желадите изртеа , сега почнуваат да растат во дрвца и во моментов ги делиме на сите оние кои ќе се пријават дека сакаат да се грижат...

Државата што капира што е квалитет

Државата е Данска и едноставно зачудува во своите напредни потфати за поквалитетен живот. Позната е по точаците, по ветерниците а сега и по огранската храна. Сепак како и се во животот, се е до...

Епизода 1 - Што всушност е еволуцијата?

Прочешлај ја брадата на Дарвин #1

Во текот на наредните 12 денови (*од 14 до 25 декември) ЈуТуб каналот It's Okay To Be Smart ќе објавува мали кратки видеа во серијал наречен „Еволуција за 12 дена” кои едноставно ќе ја разработуваат...

На што почва садиш?

Публикувана првата детална почвена карта на територијата на Македонија во дигитална и печатена верзија...

Собирање боровинки на Дешат

Ова интересно видео е снимено на потегот од караулата во Битуше до Дешат Планина и враќање по патот за Ростуше. Видеото е снимено од  Хелмер Рашити.