Екологика

Урбана револуција vol.1

Човекот беше бавен, па го измисли тркалото. Човекот беше загадувач, па го измисли копенхагенското тркало...

Екологика

За маалските муабети „Македонија на море“

Уште од одамна ќе се слушнеше некој муабет како со топењето на мразовите и зголемувањето на нивото на океаните и морињата, Македонија, кај и да е ќе излезе на море, па ќе имаме и...

Екологика

И тогаш, интернетот стана зелен…

Надвор убаво, сончево, погодно за позитивна еко сторија - Kако интернетот станува чиста алатка за кликање низ целиот свет.

Екологика

Кругот на рециклирањето

Рециклирањето е лекција од природата која треба да се научи и применува. Сè си има своја функција и сè се движи во кругот на различна примена.

Екологика

Уништување на шумите VS паметни потрошувачи

Од тропските амазонски шуми во Јужна Америка, до индонезиските џунгли, низ целиот свет шумите се под закана од постојано зголемување на глобалната жед за продукти, уништувајки ги белите дробови на нашата планета.

Екологика

Тој еколошки футпринт

Ecological footprint или на нашки кажано еколошки отпечаток е колку природа му треба на вашиот животен стил, и колку природа е потребно за да се абсорбираат остатоците од тој начин на живот. 7 милијарди...

Екологика

Вака градот мој да биде…

Загрижени за начинот на живот во бетонските џунгли кои рапидно растат низ светот, решивме да ги пронајдеме најдобрите примери како се склопува екологија со урбано живеење. Лејдис енд џентлмен следуваат