Штица (plank) – длабок ефект без мрдање

Му ја мислите како да почнете со некаков програм за подобри стомачни мускули, а реално тешко ви е да направите еден кранч односно стомачен потисок. Еве едноставен начин како да ја зголемите издржливоста на мускулите од трупот што ќе ви биде основа за покомплексни вежби за абдомен.

Доколку вашата мускулатура на трупот е генерално слаба а вие мотивирано започнете некаков агресивен програм за стомачната мускулатура со најразлични стомачни потисоци без правилна техника на изведување многу веројатно е дека ќе нанесете стрес на вашиот ‘рбетен столб што може да резултира со болка во лумбалниот дел.

Најдобар начин за да направите соодветен вовед односно база за некој потешки вежби е да го зацврст целиот труп за да превенирате било каква повреда.

Штица или планк (абдоменален мост) е една од најдобрите вежби кој што ги зацврстува и длабоките мускули на трупот, кои даваат добра основа за надоградба на фасадата. Со оваа вежба не изведувате движењеа туку задржувате одредена позиција на телото, иако има и такви модификации во кој е вклучено и движење. Основно таа е статична вежба (затворен кинетички ланец) која не изискува опрема и е практична и ефикасна со можност за импровизација и модификација.

Планкот (штицата) е поефикасен од динамичните вежби кој најчесто ја активираат само површната мускулатура и примарно се фокусираат и изолираат помала група мускули. За разлика од ваквите вежби штицата изометриски ги активира и мускулите на грбот, градите, рацете и бедрата што е основа за подобра издржливост и потенцијација на целата мускулна спрега на трупот. Откако ќе ја подобрите стабилизацијата на трупот ќе имате подобра основа за изведба на различни вежби од типот на склеков, стомачни преси и грбни екстензии.

Постојат најразлични комбинации на планкот (прав, страничен, модифициран) за почетници и напредни вежбачи што таргетираат различни групи на муслули. 

 Дозирањето може да варира но оптимално е да направите од 20 до 60 секунди по позиција со 3-6 серии.  Како прогресирате и се адаптирате можете да го зголемите бројот на серии или времето.

Инаку чиката кој го држи рекордот за издржај во штица е 55 годишниот Џорџ Худ кој на 20 април 2013 во Кентаки се држеше закован 3 часа и 7 минути во оваа позиција, што е за симнување капа. Чиката сигурно би се смешкал на дозирањето што го наведовме погоре.  

Видеово е од претходен рекорди на Џорџ во 2011 година. 

Автор

EDITOR

Скопје

Македонија