Кафеав ориз наспроти бел ориз

Со над 8000 видови, оризот е храната на светот! И додека ние сите знаеме, “кафеавиот” е поздрав од “белиот” … ние не можеме да се соочиме со предизвикот да одговориме на “зошто е поздрав” прашањето, кога децата сакаат. И “, бидејќи е” не е навистина одговор, нели?

Која е разликата помеѓу кафеавиот и белиот ориз поточно?

Кафеавиот ориз е полнозрнестита житарица вид само што надворешниот слој (обвивката), се отстранува преку мелење. Тој ги задржува своите влакна и никулци кој содржат витални хранливи материи.

Белиот ориз е кафеав ориз, кој бил обелен за да се тргнат триците и голем дел од никулецот,со што се постигнува намалување на влакната и хранливите материи драстично. Житарицата е дополнително обработена за да зе зголеми рокот на траење останатиот слој на никулецот (нарекува алеуроновия слој) кој содржи есенцијални масла.
Зошто е кафеавиот ориз здрав?

Кафеавиот ориз …

Два пати повеќе манган и фосфор наспроти белиот
2 ½ пати повеќе железо
3 пати повеќе витамин B3
4 пати повеќе витамин Б1
10 пати повеќе витамин Б6

1. Кафеавиот ориз е богат со селен

Исклучително висока содржина на селен, кој е важен минерал, познат по драстичното намалување на ваштите шанси за развој на некои форми на рак, како и кардиоваскуларни заболувања, воспалителни состојби и ревматоиден артритис.

2. Кафеавиот ориз е содржи високо ниво на манган

Една чаша кафеав ориз ни дава повеќе од 80% од дневните побарувања на манган. Овој минерал помага на човечкото тело да се создадат важни масни киселини кои ги прават здравите облици на холестерол. Исто така е корисно за здравјето на нервниот и репродуктивниот систем.

3. Кафеавиот ориз содржи природни есенцијални масти

Овие здрави масти се наоѓаат природно во кафеавиот ориз и може да им помогне на телото да ги намали LDL форми на холестеролот.

4. Кафеавиот ориз помага при губењето на тежината

Поради количината на влакна, богатство и способноста да се одржи здрава функција на цревата, кафеавиот ориз “ги движи работите ” на начин кој промовира губење на тежината и зголемена метаболна функција. Кафеавиот ориз ве тера да се чувствуваат сити, со помалку храна и помалку калории.

5. Кафеавиот ориз има антиоксиданси

Повеќето луѓе ги поврзуваат антиоксидансите со боровинките и зелениот чај, но многу од нив не се свесни дека кафеавиот ориз е исто така извор на антиоксиданти.

6. Кафеавиот ориз има многу висока содржина на диетални влакна.

Истражувањата покажуваат дека високото користење на житарна храна како кафеавиот ориз го намалува ризокот на рак на дебелото црево. Ова може да биде поврзано со својата содржина на влакна. Истражувањата покажуваат дека влакната, всушност се сврзуваат со канцерогените материи и токсини, како им помага да се отстранат од телото и помага при одржувањето да побрзо се носат тие материи од нашето дебелото црево. Кафеавиот ориз ги содржи потребните компоненти за да се стабилизираат варењето, спречување / намалување на запек и промовирање на правилно отстранување / функција на цревата.

7. Кафеавиот ориз бавно го ослободува шеќерот во крвта

За разлика од обелениот ориз, кафеавиот ориз може да помогне задржи крв стабилизира шеќер, го ослободува шеќери бавно и одржлив начин. Тоа го прави подобра опција за дијабетичари, бидејќи во споредба со бел ориз. Иако истражувањата во Азија покажале врска помеѓу потрошувачката на бел ориз и ризикот од дијабетес тип 2, новото истражување покажува дека луѓето кои јадат најмалку две порции кафеав ориз неделно може да го намали нивните шанси за развој на дијабетес 2 со до 11% .