Едноставни начини за подобрување на функцијата на срцето!

Постојат повеќе од 7 милиони луѓе во светот кои страдаат од кардиоваскуларни болести. Често се смета за машка болест, но всушност убива повеќе жени отколку ракот на дојка.

Постојат неколку едноставни начини за минимизирање на ризикот од овие болести:

1 – Минимизирајте ја употребата на сол. Солта го зголемува крвниот притисок и неговата употреба го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

2 – Редовно рекреирајте и практикувајте спорт. Потребно е 30 минути дневно да вежбате. Спортот го зајакнува срцето.

3 – Употреба на Омега 3. Пилулите омега 3 се рибино масло и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања. 2 таблети неделно се од суштинско значење.

4 – Често правете контрола на вашето срце. Мора да бидете свесни за тоа колку ви е висок крвниот притисок.

5 – Режимот на спиење треба да биде редовен. Една студија дојде до заклучок дека луѓето кои имаат неправилен режим на спиење, се изложени на поголем ризик за срцеви заболувања.

6 – Употребувајте го витамин Д. Витаминот Д е неопходен за сите оние кои страдаат од срце.

7 – Сок од калинка. Една студија покажа дека една чаша сок од калинка го подобрува крвниот притисок.

8 – Стрес. Стресот е скриен фактор што предизвикува срцеви заболувања. Важно е да бидеш повеќе смирен во текот на целиот твој живот.

9 – Вежбајте. Вежбањето е еден од клучните фактори кој го подобрува срцето и ве штити од срцевите заболувања.

Автор

Besart Beluli

Скопје

Македонија