Колку и како се потиш додека пливаш?

Се надеваме дека не мислевте дека не се потите додека пливате?!

Како и секоја друга физичка активност која ја подигнува работната температура на телото и ги забрзува физиолошките процеси, така и пливањето резултира со потење. Разликата кај овој спорт е тоа што околината во која се одвива ги прикрива сите објективни знаци на потењето – не можеме да го почуствуваме како што истото се чувствува при активности активности на суво, водата нè држи оладени и немаме големо подигнување на температурата на телото, а сувоста на устата не е присутна. 

Сепак, ова не значи дека телото не губи течности и дека пролонгираните физички активности во вода не бараат соодветно хидрирање. Напротив, како и кај секој спорт, активноста предизвикува потењето кое, пак, сосебе носи не само загуба на течности туку и загуба на соли (електролити) кои се важни за нормалното функционирање на сите делови од телото. Поради ова причина, истотака нормално е и да се очекува пад во формата доколку навремено не се надоместат овие течности и соли. 

Колку течност се губи при зголемена физичка активност?

Овие бројки честопати знаат и тоа како да варираат, но еве неколку испитани работи. Истражувањата покажале дека на собна температура телото поти 200 мл. пот на еден час. Оваа бројка се зголемува на 700 мл. на час доколку се започне со вежбање. 

Секако, овие бројки се зголемуваат со зголемување на надворешната температура и со интензитетот, нешто што треба да го имате на ум. 

Кај пливањето, температурата на водата е надворешниот медиум кој влијае на потењето, па колку е таа постудена толку тоа ќе биде помало и обратно. Неколку истражувања покажале дека во текот на еден тренинг во времетраење од 60 до 90 минути, пливачите изгубиле околу 500 до 800 мл. течности од телото, што дава до знаење дека еден тренинг со слично времетраење би требало да биде пропратен со внесување на околу половина литар течност. 

При поинтензивни како и при подолги тренинзи, секако дека е потребно да се зголеми внесот на течности, а во овој случај најдобро е водата да се замени со некаков електролитен (изотоничен раствор) кој во себе содржи адекватно ниво на соли кои ќе ги надоместат изгубените минерали од телото. 

Истото важи и за пијалокот по тренингот. Подобро е истиот да биде изотоничен бидејќи тој прави подобра рехидратација на телото отколку чистата вода. Доколку штотуку започнувате со поинтензивни и подолготрајни тренинзи во вода, па и на суво, започнете со тестирање на различни варијанти на течности и пијалоци пред, за време и по вашиот тренинг. 

Автор

EDITOR

Скопје

Македонија