Што се електролитите и зошто им се потребни на телото?!

Често слушаме за електролити, но што точно се тие и како влијаат на нашето здравје?

Електролитите се минерали кои се поврзани со телесните течности и една од главните функции им е да тие ги активираат електричните импулси. Тука се вклучуваат натриум, калиум, калциум, магнезиум и бикарбонати и  други минерали.

Нашето тело има потреба од електролити за да функционира. Во основа, електролитите ги чуваат нашите клетки, ткива и нашите активни течности способни за да комуницираат во нашето тело. Тие им помагаат на срцето со отчукувањата и релаксацијата, движењето на мускулите и им овозможуваат на нервите да вршат импулсен пренос.

Кога имаме недостаток на електролити во телото? Обично, електролитите се губат преку потта, па затоа спортистите честопати земаат додатоци за одржување на овој баланс. 

Иако дехидратација предизвикана од страна на нашите активности е позначајна во летните периоди, недостаток на електролити може да се случи во било кое време од годината.

Некои од главните електролити се:

Натриум: Натриумот ја контролира содржината на вода во нашето тело. Овој елемент главно се наоѓа во нашата крв, плазма и лимфна течност каде одржува избалансирана средина надвор од нашите клетки, додека калиумот помага да се регулира животната средина во рамките на клетките. Натриумот и калиумот преку таканаречената натриум-калиумова пумпа треба да функционираат на потребното ниво за да се одржи здраво функционирање на повеќе делови од организмот. 

Бикарбонат: Од суштинско значење за варењето, бикарбонатот му помага на телото да одржува балансирана pH вредност. Бикарбонат делува како регулатор (на пример зголемување на млечна киселина по вежбање). Балансирана pH вредност е потребна за нашето тело за да функционира правилно.

Калиум: Додека натриумот функционира надвор од клетката, калиумот помага во одржувањето на деловите кои функционираат во рамките на клетките. Тој игра клучна улога во помагањето на нашите клетки да апсорбираат вода. Исто така е од суштинско значење за функцијата на мускулите и срцето и може да помогне во намалување на крвниот притисок.

Калциум: Калциумот е највисок учесник со електролити во нашето тело. Помага во функционирањето на мускулите и нервите, како и згрутчување на крвта. Ако има помалку калциум во нашата крв, тогаш нашето тело ќе го надополни овој недостаток преку калциумот од нашите коски.

Магнезиум: Овој минерал е од суштинско значење за функционирање на нервите, мускулниот развој, регулирање на шеќерот во крвта и одржување на крвниот притисок. 

Автор

Besart Beluli

Скопје

Македонија