Природна Паста за Заби #направисам

Нова серија на блогови во која ќе ви покажам како да направите сами во нула отпад стил.

Пастите за заби кои се продаваат во нашите маркети се преполни со токсични состојки и се спакувани во пакувања кои не се рециклираат. Доколку во составот наидете на едно од следниве состојки бидете сигурни дека тие се токсични: Fluoride, Triclosan, Saccharin, Carrageenan, Aspartame, Parabens (Methylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparaben, Benzylparaben.), Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Propylene Glycol.

Природната паста не содржи ниедна од овие состојки, одлично ги мие забите, вкусот и текстурата се многу блиски до конвенционалните пасти и не создава отпад.


Потребни состојки:

250 гр. зелена глина за орална употреба – можете да ја најдете во БиоКулт, Виталија (има најлонско пакување во картонското) и продавници за здрава храна.

2 лажици кокосово масло – можете да го најдете во сите поголеми маркети и ДМ дрогерии во стаклено пакување

2 лажици бадемово масло – можете да го најдете во сите аптеки во стаклено пакување.

10 капки есенцијално масло по ваш избор (ментол, еукалиптус, лимон, комбинација од повеќе различни) – можете да ги најдете во продавниците на LaCha/ LaSoy.

Вода по потреба.

Природната глина содржи минерали кои кога се во допир со метал се деактивираат, затоа при подготовката не користете метален прибор и доколку носите прстени извадете ги.

Подготовка:

Во керамички или стаклен сад ставете ја глината, во неа додадете ги маслата (кокосовото масло треба да биде растопено), потоа додадете го есенциалното масло и промешајте. Додавајте вода додека мешате се додека не ја добиете посакуваната густина. Количината која ќе ја добиете заменува повеќе од 2 пакувања конвенционална паста за заби и при користење ќе забележите дека е потребно помала количина за да се измијат забите.

Продолжете да танцувате во ритамот на природата!

Оргиналниот блог објавен на „Во Ритамот на Природата