Храна што ве заштитува од штетните сончеви зраци

Во лето секогаш ни е поважна грижата и заштитата на кожата од топлите сончеви зраци кои може да предизвикаат голема штета доколку се изложуваме повеќе од препорачаното време.

Сите знаеме дека е важно да се стави крем со СПФ фактор кој штити од сонцето, но помалку обрнуваме внимание на фактот дека постојат одредени видови храна што се подеднакво важни за заштита.

Сега е докажано дека храната основа за здрав живот и кога таа е избалансирана, помага при спречување на разни здравствени проблеми. Меѓу нив е и кожата.

Лосос.

Според разни студии на масни киселини Омега 3 сериите имаат суштинска улога во спречувањето на тумори во кожата. Омега 3, како што е веќе забележано, се наоѓа воглавно во големите масни морски риби како лосос или туна.

Сушено овошје.

Очигледно, сушеното овошје и семиња имаат високо ниво на витамин Е, кој помага да ја заштитите кожата од оштетувања предизвикани од сонцето, благодарение на антиоксидантните својства и слободните радикали. Најдобро време да се јаде е во утринските часови, за да ги искористите ефектите во текот на денот.

Јајце.

Витаминот Д е добар сојузник за зајакнување на коските и имунолошкиот систем и најмногу можете да го најдете кај јајцето. Други извори на оваа хранлива состојка се масна риба, млечни производи и телешки црн дроб.

Домати.

Благодарение на големата количина на ликопен, доматите покажуваат дека тие се добар сојузник во борбата против ултравиолетовите зраци на сонцето и штетата што може да ја предизвикаат на кожата.