Науката позади „маратонот” 02:00:23

Пред некој месец повеќегодишниот милионски експеримент финансиран од Најки успеа да го изведе најдоброто неофицијално истрчано време за еден маратон – 02:00:23 – кое за секунди не успеа да биде под бариерата од 2 часа. Иако елитниот маратонец Елиуд Кипчоге беше главниот „мотор” на проектот, истиот немаше да биде возможен без еден куп други испитувања, математики, вселенски дизајни, пејсери итн. Подоле следи детално објаснување на проектот во исте негови сегменти кои се од круцијално значење за подобрување на времето. 

Автор

EDITOR

Скопје

Македонија