Што се случува со телото кога пиете ладна вода?

Пиењето ладна вода, особено во текот на летото, за многу луѓе е нешто неопходно….

Но, дали некогаш сте размислувале дека ладната вода може да му наштети на телото?

Според експертите за храна, пиењето ладна вода негативно влијае на дигестивниот тракт и на другите органи во организамот.

Подолу се наведени некои здравствени проблеми кои доаѓаат од пиењето ладни пијалоци:

– Кога пиете ладни пијалоци доаѓа до контракција на крвните садови, а варењето на храната станува ограничено и хидратацијата е спречена.

– Наместо полесно да се вари храната и да се апсорбираат хранливите материи за да се создаде енергија во телото, се случува спротивното затоа што телото троши повеќе енергија за регулирање на температурата во организмот. Вака може да дојде до состојба на губење вода.

– Пиењето ладна вода после јадење создава “слуз” во вашето тело, што може да доведе до намалена функција на имунолошкиот систем.

– Ако јадете и воедно пиете студени пијалоци, температурата на водата ги стврднува мастите кои се во храната, и затоа на вашето тело ќе му биде многу тешко да ги отстрани несаканите масти од телото.

Автор

Besart Beluli

Скопје

Македонија