Важноста на витаминот К во нашиот организам

Витаминот К е веројатно најмалку познат витамин, но има важна улога во здравјето на луѓето.

Првично, витаминот К има две природни форми: К1 и К2. Витаминот К1 се наоѓа во зелениот зеленчук, додека витаминот К2 може да се најде во ферментирана храна.

Витаминот К синтетизира протеини кои се од суштинско значење за сопирање на крварење, додека недостатокот на овој протеин може да предизвика прекумерно крварење или модринки.

Овој витамин исто така соработува со витаминот Д за да се испрати калциум во коските, со што се зајакнуваат и коските. Мали дози на витамин К може да доведе до поголем ризик од повреда.

Овој витамин може да се најде во спанаќ, кромид, брокула, зелена салата, бибер, маслиново масло…