Позитивните мисли го отстрануваат стресот

Ако некогаш не се чувствувате добро или сте под стрес, сигурно некој ви рекол дека треба да размислувате позитивно. Ова можеби изгледа како многу едноставен совет, но науката сепак открива дека позитивните мисли го намалуваат стресот.

Според една неодамнешна студија на Универзитетот во Рутгерс, мислењето на позитивни спомени може да влијае при намалување на стресот. За оваа констатација, која е објавена во “Nature Human Behavior”, истражувачите имаат спроведено различни експерименти со 13 волонтери.

Според експертите, оние кои размислувале за среќните спомени додека подолг период биле под стрес ја зголемиле својата активност во одредени региони на мозокот кои се поврзани со регулирање на емоциите и когнитивната контрола.

Затоа, благодарение на ова истражување, ние сега знаеме дека вредноста на позитивното размислување е поголема од едно парче совети.

Автор

Besart Beluli

Скопје

Македонија