4 причини зошто треба да консумирате банани

Едно овошје со многу висока содржина на калиум што особено им помага на луѓето кои страдаат од хипертензија…

1. Ги намалува депресивните моменти, бидејќи содржи многу висок износ на триптофан (амино киселина), која се претвора во серитонин – неуротрансмитер што ве прави да се чувствувате среќни.

2. Идеален оброк за пред вежбање.

3. Сите луѓе кои имаат проблеми со гастритис може секој ден да консумираат банани за да ја балансираат киселоста во стомакот, особено кога ќе поминуваат неколку часа без конзумирање на храна.

4. Ги спречува болките во мускулите, бидејќи содржи многу голема количина на калиум (минерална сол која помага при намалување на болката).

Еве еден многу брз појадок за сите оние кои немаат време да зготват нешто покомплицирано:
– 1 банана и 1 чаша млеко со 1 дланка суво овошје (бадеми, ореви и др.)
или
– 1 банана и 2 мали овошки секако треба да бидат дел од вашата исхрана!