Еве колку калории согорувате додека си работите по дома

За тие што не ги обожаваат обврските околу домашните работи, ако само знаете колку многу тоа ви помага да согорувате калории, ќе се мотивирате да работите што повеќе по дома.

Сервисот за работа по домаќинства “Plentific” направил листа со бројот на калории што се согоруваат за еден час додека работите, врз основа на тежината за човек кој тежи 68кг.

# 1. Тресење на облекава – 171 калории на час.
# 2. Чистење со метла – 269 калории, што значи дека ако избришете 30 минути вие ќе согоруваате 135 калории.
# 3. Поместување на мебелот – 408 калории, што е еквивалентно на износот што се согорува исто како да сте играле тенис за 30 минути.
# 4. Работа во градина – 339 калории.
# 5. Бојадисување на собата – 306 калории.

Севкупно ова е работа која обично трае околу четири часа, што значи дека ќе согорувате 1200 калории.