Слатки залачиња од смокви

Слатко зимско задоволство.

 
  • 1 пакетче сушени смокви
  • Шака ореви
  • 3 лажици мед
 

1. Сувите смокви се прелеваат и се варат во врела вода додека да набабрат околу 5 минути, а потоа се додава медот и варењето продолжува додека да испари водата.

2. Кога ќе се подоладат се засекуваат напречно и во секој засек се става по една четвртинка орев.