Колку јаглехидрати ви требаат по завршениот тренинг?

Сè зависи од целите кои ги имате: Тој лош ден кога сте уморни и лошо се чувствувате. Тренингот е завршен, но сега мора да му оставите време на телото да се обнови. Погледнете околу вас, гледате многу луѓе што консумираат банани и друга храна која содржи многу јаглехидрати и повеќето од нив се во добра форма.

Цел 1: Физички развој

Да бидеме реални, повеќето луѓе сакаат да изгледаат добро кога ќе се соблечат. Како резултат на тоа, целите се да согорат мастите и да се изградат мускулите. Што е тоа со што секој може да се согласи кога станува збор за топење на мастите и изградба на мускулите? Нашите хормони треба да ни помогнат. Ние не можеме да топиме масти или да изградиме убаво тело доколку нашите хормони не ни помогнат во процесот.

На врвот на листата е ослободувањето на инсулин; што значи дека телото сака да ги испрати јаглехидратите што ги внесуваме по тренингот во мускулното ткиво наместо да ги задржи како масти. Ова значи дека треба да внесуваме многу помалку јаглехидрати после вежбање отколку пред вежбање или пред да извршуваме различни активности.

Ова го покренува прашањето: Зошто по вежбање консумираме повеќе јаглехидрати од препорачаните дози? Всушност, ако ние ги полниме резервите со јаглехидрати, како што некои ни препорачуваат, согорувањето на масти ќе престане.

Размислете дека чувствителноста на инсулинот е како резервоар за гориво. Првото место каде одат јаглехидратите е црниот дроб. Кога тој не ќе може веќе да го одржи инсулинот, тогаш тоа се претвора во палмитинска киселина која се врти околу телото се додека не се складира како масти.

Како треба да се консумираат јаглехидратите по тренинг? Јас ви предлагам да консумирате само 1/4 јаглехидрати кои ги внесувате редовно во текот на денот, и тоа да не ја премине границата од 150 грама на ден.

Цел 2: Здравје
И покрај тоа што многу ќе добиеме од намаленото консумирање на јаглехидрати по тренингот во физичка смисла, исто така ќе го чуваме и нашето здравје. Тоа е затоа што улогата на јаглехидратите и инсулинот е голема при развојот на холестерол, дијабетес и многу други болести. Изградете силна основа со цел да се постигнат што подобри резултати.

Цел 3: Перформанси
Поединците што имаат долг тренинг или повеќе тренинзи во текот на денот, како што се спортистите кои трчат на долги стази, имаат потреба од големи количини на јаглехидрати дневно. Ние, кои вежбаме еднаш дневно пократко време не ни требаат во поголеми количини.

Ако сте спортист што се бави со издржливост, ние ви препорачуваме да консумирате половина од планираните јагленохидрати после тренингот. Ако сте се спремате за натпревари, ви препорачуваме да консумирате 6-7 грама јаглехидрати на килограм телесна тежина.

На пример, ако тежите 85кг треба да консумирате 595 грама јаглехидрати на ден, од кои 297,5 треба да ги внесете во организмот после тренинг.