Вежби и совети за трудници

Бременоста и мајчинство, прекрасните периоди во животот на жената треба што повеќе да бидат исполнети со мир и спокојство, во што ќе придонесат различните активности за кои можеби досега сте немале време: шетање во природа, читање книги, вежбање.

Во овој текст ќе се насочиме на вежбањето во бременоста, на препораките и правилата на кои е добро да се придржувате за да избегнете разни потешкотии и компликации.

Ако сте биле физички активни пред бремненоста, пожелно е, под услов бременоста да е здрава и понатаму да продолжите со истиот вид на активност, но во прилагодено и стручно водено вежбање. 

Насоки за вежбање

 • Доколку бременоста е уредна и доколку гинекологот ви советувал дека во првото тромесечие можете да продолжите со вежбање, сеедно намалете со оптеретувањето за од прилика 20-40%.
 • Пред почетокот на вежбањето, ако ја немате таа навика, воведете ја – со разни аеробни вежби и вежби за растегнување, доведете го телото во состојба на загреаност. Подгответе ги мускулите и зглобовите, бидејќи на тој начин го штитите телото од повреди, ги стимулирате срцето и мускулите, ја забрзувате циркулацијата и се подготвувате за породувањето.
 • Вежбите не смеат да траат повеќе од 15 минути.
 • Обрнете внимание на дишењето во текот на вежбите. Издишувањето треба да ја следи потешката фаза од движењето, а вдишувањето полесната.
 • Обрнете внимание на правилната положба на телото, за да го намалите непотребното оптоварување на крстот и зглобовите.
 • Вежбите на истегнување изведувајте ги полека и контролирано.
 • Избегнувајте скокање, удирање, туркање.  Подлогата  не смее да се лизга, да биде тврда и ладна. Најдобро е да вежбате на тепих за вежби.
 • Постапно подигнувајте се од лежечка положба, задржете се неколку минути во седечка положба пред да станете, за да избегнете вртоглавица или несвестица.
 • Пијте течности, најдобро обична вода во текот на денот, но и во текот на вежбањето, за да не дојде до дехидрација.
 • Облеката за вежбање нека биде памучна и растеглива и нека не ве стега никаде.
 • Пред вежбањето испразнете го мочниот меур.
 • По 4-от месец од бременоста избегнувајте вежби кои се изведуваат во лежечка положба или на стомак.
 • Ако во текот на вежбањето или секојдневните активност почувствувате некои необични симптоми (остри болки, главоболка, вртоглавица) веднаш прекинете со вежбање, седнете, легнете и напијте се течности.
 • Препорачливо е да вежбате 2 пати неделно максимално по 15 минути.
 • Не воведувајте нови вежни кои се со зголемен интензитет, туку намалете го интензитетот на постоечките.
 • Бидете свесни за своето тело и своето држење, корегирајте се ако сте забележале некакви неправилности во половината, рамената, или вратот и главата.
 • За време на бременоста не држете диета, хранете се квалитетно и умерено. Ако сте насобрале премногу килограми во текот на бременоста, ќе ги изгубите после породувањето, за време на доењето и активностите со детето.
 • Во третото тромесечие намалете ги вежбите кои имаат за цел јакнење на мускулите, а повеќе насочете се на вежбите за опуштање, умерено раздвижување, вежби за подобра циркулација, кружни движења со рацете и стопалата и вежби за правилно дишење.

Според истражувањата, трудниците кои вежбаат умерено, помалку страдаат од запек, хемороиди, проширени вени и утрински мачнини.

Уживајте во бременоста. Колку сте поопуштени, посреќни и повесели, толку повеќе ќе уживате во прекрасните моменти, а со вас и вашето дете кое потполно ве чувствува и е среќно со вас.

Не се форсирајте, вежбајте умерено, пијте доволно вода и редовно одете на контрола кај гинекологот.

 

Не започнувајте со вежбање пред  да се консултирате со гинеколог!

Автор

ringeraja.mk

Скопје

Македонија