Beach Volleyball Ohrid 2016

Силен меѓународен турнир во одбојка на песок во Охрид

Денес започнува професионалниот турнир во одбојка на песок во рамките на отвореното првенство Beach Volleyball Ohrid 2016 кој оваа година одбележува 10 години постоење и воедно исто толку години организирано играње на овој спорт во Македонија.

Денес започнува професионалниот турнир во одбојка на песок во рамките на отвореното првенство Beach Volleyball Ohrid 2016 кој оваа година одбележува 10 години постоење и воедно исто толку години организирано играње на овој спорт во Македонија.

Оваа година на турнирот ќе има силна конкуренција од екипи од Македонија, Бугарија, Албанија и Косово, и во машка и во женска категорија. Ланските победници од Косово, Валон Никчи и Џевдет Лајчи кај мажите и Вилдане Јашари и Назмие Ибраими кај жените, се повторно на турнирот во обид да ги одбранат победничките пехари од минатата година.

Во седумте денови на првенството кое започна во средата, а ќе трае до 2 август се одржуваат и турнири во одбојка на песок за млади одбојкари и одбојкарки до 20 години, за рекреативци и за компании, а токму од денес до недела е најатрактивниот и највозбудливиот дел кога на жешкиот песок на Охридското крајбрежје ќе се натпреваруваат професионалните атлети.

Организаторот оваа година воведе дополнителна плеј-оф програма во последните два дена на Beach Volleyball Ohrid 2016, со цел да им овозможи контакт и искуство со одбојката на песок на сите оние кои сакаат да го пробаат или практикуваат овој спорт.

Настанот е поддржан од Програмата за зголемување на пазарната вработливост (ИМЕ) на Швајцарската агенција за развој и соработка имплементирана од водечкиот партнер „Swisscontact”, во соработка со локалниот партнер ПРЕДА Плус кои меѓу другото за учесниците и посетителите на настанот обезбедија органско катче со здрави македонски продукти од органско потекло, во насока на доближување и промоција на здравиот начин на исхрана за спортистите и љубителите на спортот.

Организатор на Beachvolleyball Ohrid 2014 е Beach Volleyball Macedonia во соработка со Одбојкарската федерација на Македонија и градот Охрид.

Автор

EDITOR

Скопје

Македонија