Комерцијален текст

Кокосово масло

Кога британскиот истражувач капетан Џејмс Кук пристигнал на полинезиските острови во Тихиот Океан, тој и неговите морнари биле воодушевени од здравиот и убав изглед на локалното население.

И мажите и жените имале сјајна кожа и убава коса а една од тајните на убавината на полинезискиот народ била кокосовото масло за кое капетанот Кук напишал убавината и користењето кокосово масло е составен дел од нивниот секојдневен живот. По втората светска војна, во Англија кокосово масло се продавало како “маргарин” и во САД, како “кокос путер”.

И покрај тоа што е познат речиси еден век , површната примена на кокосовото масло се променила уште во 1930 година, кога стоматологот Weston Price ја испитувал традиционалната исхрана и нејзиниот ефект врз здравјето на забите, како и врз целокупното здравје на населението што живее на Јужниот Пацифик. Тој открил дека нивната исхрана богата со кокосови производи е здрава, без оглед на високата концентрација на масти и дека срцеви заболувања во нивната популација буквално и да не постојат.

Во 1954 година, после многубројни истражувања се докажало дека кокосовото масло содржи повеќе хранливи состојки од другите масла. Дали кокосовото масло има некоја тајна сосотојка која не се наоѓа во другите заситени масти? Одговорот е големо ДА.

Околу 50% од составот на масните киселини во квалитетните кокосови масла направени од свежи кокоси е масна киселина која ретко се сретнува во природата наречена лауринска киселина. Лауринската киселина е волшебна состојка поради нејзините уникатни способности за подобрување на здравјето. Значи мајчиното млеко не е единствениот природен извор кој содржи толку висока концентрација на лауринска киселина.

Проф. Д-р Мери Ениг, експерт со меѓународен углед од подрачјето за липидна хемија направила огромен број на истражувања за кокосово масло. Открила дека ова масло не делува само антивирусно, туку и антибактериско , атигабично , антипротозоално и антиканцерогено дејство. Неверојатен податок е тоа, а Д-р Ениг цитира и други истражувачки студии кои ги спровеле многубројни угледни научници.

Таа наведува истражувања кои откриле дека лауринската киселина во кокосот сузбива различни видови на микроорганизми како на пр. бактерии, спречува прекумерно размножување на габички во цревата и создавање на габични заболувања, спречува размножување на вирус со обвивка. Таа тврди дека се воочило дека лауринската киселина го предизвикува распаѓањето на обвивките на вирусот.

„Кога болниот од СИДА открил дека количината на вируси во крвта достигнала количество од скоро 700.000 единици, увидел дека најдобро е своите пари и преостанатото време на Земјата да го потроши на безгрижен одмор. Ги отфрлил сите витамини и лекови што ги користел, ги спакувал работите и отишол во индиското село Суринам. Таму секојдневно вечерал месо од свеж кокос. По два дена неговата периферна невропатија исчезнала. По враќањето дома продолжил да консумира барем половина кокос дневно, а неговите лабораториски извештаи покажале дека количеството на вируси паднало на околу 300.000 единици. За два месеца, количеството на вируси паднало до толку што не било мерливо. Липидите во лауринската киселина онеспособуваат вируси како на пример мали сипаници, херпес симплекс и весикуларен стоматитис, како и висна вирус и цитомегаловирус – кажува Д-р Ениг. Опишано е и во неколку студии кои покажале дека кокосовото масло во исхраната, кое на островски места се користи многу, не предизвикува висок холестерол.

Но, здравствените предности на кокосовото масло не запираат тука.

Може да помогне во губењето на килограми ако се зема секојдневно, бидејќи не се складира како масти и може да го забрза вашиот метаболизам. (Резултатите се видливи со 1-3 лажички дневно)

Може да го подобри варењето на храната ако се зема пред јадење.

Кокосовото масло помага да се постигне нормална функција на трмбоцитите.

Ги намалува топлите бранови преку способноста на кокосовото масло за регулирање на хормоните.

Може да биде терапевтски за мозочните нарушувања, епилепсија и Алцхајмерова болест.

Кокосовото масло е идеално за нега на кожата. Помага во заштита на кожата од ефектите на стареење поради слободните радикали, и може да помогне во подобрување на изгледот на кожата. Кокосовото масло се смета за антиоксидант, поради неговата стабилност и отпорност на оксидација и на формации на слободните радикали. Ја намалува и потребата за андиоксидативна заштита на витаминот Е. Многу експерти сметаат дека кокосовото масло може да помогне во обновување на младоликата кожа. Кога кокосовото масло се апсорбира во вашата кожа и сврзното ткиво, помага во редуцирање на линиите и брчките преку помагање во одржување на сврзните ткива силни и еластични и помага во ексфолијација на површинскиот слој на мртви клетки на кожата, правејќи ја кожата мека.

Може да се користи како здрава замена на кремот или млекото за кафе.

Постои само едно масло кое е доволно стабилно да биде отпорно на температура, а во исто време помага при подобрување на срцевото здравје и го помага слабеењето и тироидната функција – кокосовото масло. Можете да готвите и на висока темпрература без да го изгорите маслото и да ги оштетите неговите својства.

Кокосовото масло има преку 80 примени кои се добри за нашето здравје, она што ние треба да не го заборавиме е да го одбереме најдоброто а под тоа се подразбира да биде со добар кавалитет, масло кое ќе биде направено од органски кокос кое треба да е ладно цедено, нерафинирано, нехидрогенизирано, небелено, да не му е отстранет мирисот и вкусот и да е произведено без додавање на додатни хемикалии.

На македонскиот пазар најквалитетното со најдобра цена е кокосовото масло од француската компанија BioPlanete, која е и добитник на награда за најдобар бренд во 2012 година. BioPlanete маслата може да ги најдете во БИОкулт и на полиците за органска и здрава храна во маркетите.

Автор

BIOkult

Скопје

Македонија