Внимание!!!

Лавина со првиот снег на Шапка

Видеото кое е снимено овој викенд на Шапка, а постирано е на јутуб каналот на Алпинизам.орг е вистински потсетник на тоа колку треба да сме внимателни особено во период на новите врнежи на снег во планинските предели. 

Уживањето во планината особено во зимскиот период си оди рака под рака со голема одговорност и потребно е следење и почитување на бројни правила и принципи. 

Едно од тие правила е избегнување на опасни лавински подрачја особено кога има тазе паднат снег, било за движење, скијање, бордање…

Од друга страна пак, правилно е тоа што остатокот од екипата (која снима) не се наоѓа во истата ситуација, т.е. го следи скијачот и има можност после лавината да се впушти во помош. Секако важно е и поседување на соодветна опрема како и знаење за да се изврши брзо и ефикасно барање на евентуално затрупаниот човек. 

Во комуникација со дечките од Алпинизам.орг добивме инфо дека целава работа поминала добро поради луѓето кои биле на лице место да реагираат и поради дел од опремата која ја имале.

А ние сакаме да пуштиме апел за внимание до сите љубители на планината и скијањето. 

Еве како може и една мала лавина да направи голема беља. 

Автор

EDITOR

Скопје

Македонија