Пет здрави причини за децата да пијат вода

Сè што ќе ставиме во внатрешноста на нашето тело се рефлектира на нашата надворешност. Не заборавајте да пиете вода 🙂

 

1. Водата помага за растот и развојот на децата
Секоја клетка и орган во нашето тело бара вода за да функционира правилно. Крвта е над 80 проценти вода, а потребна е вода за да се создадат нови и здрави крвни клетки. Нашите коски се над 50 проценти вода, што значи треба вода да се создадат нови и здрави коскени клетки.
Истото важи и за само за секој друг дел во вашето тело! Водата помага на нашето тело да ја задржи телесната температура нормална, да се отстранат отпадните производи, како и транспорт на хранливи материи. Правилната хидратација со вода ни помага да растеме и да останеме здрави.

2. Пијте вода за правилна ментална функција на детскиот мозок
Водата им помага на вашиот мозок и нервниот систем да функционира правилно. Вашиот мозок и нервниот систем испраќа електрични сигнали и тогаш водата се користи за да му помогне на нервниот систем дa функционира правилно со тоа што ги подмачкува деловите од мозокот од кои се прати овие сигнали.

3. Ги намалува шансите за дебелината кај децата
Детстката дебелината е секогаш во пораст, а некои велат дека главен виновник се засладени пијалоци достапни за нашите деца. Која вклучува овошни сокови.
Со изборот да пијат вода наместо засладени алтернатива вашето дете ќе има простор за здрава калории кои потекнуваат од здравата храна, како зеленчук, овошје, протеини и цели зрна. Водата, исто така им помага на регулирање на метаболизмот кои ќе помогнат во борбата со дебелината подоцна во животот.

4 . Помага децата да се фит и активни
Одличната хидрација, особено во топлото време и кога се применуваат физички активности, помага на нашето тело да функционира најдобро.
Со пиење на вода деца ќе имаат енергија и хидратација, тие треба да продолжат да напредуваат во спортските активности кои тие ги сакаат.

5. Водата е добра за детската кожа
Пиењето на вода помага да се одржи кожата хидрирана и свежа!

Помогнете им на децата да ја изградат својата самосвесност за важноста на пиењето вода!

Детска Академија „Браинобраин Европа” – Скопје