Некој ќе каже дека е стар

8b+ на 61 година

Франциско Марин, познат како „Новато“ („новајлија“ на шпански) е 61-годишен качувач и единствениот кој качува вакви тежини на оваа возраст. Тој искачи насока со тежина 8b+ и сега работи на насоката „Florida” 8c, која како и претходната, се наоѓа во Rodellar, Шпанија.

Франциско целиот свој живот качува, а и неговиот син Еду Марин е професионален качувач. Неговиот прекар „Новато“ навистина ги означува заслугите во спортот како и неговите посебни специфични ставови во животот. Тој го цени напорот, почитта, истрајноста и искреноста во животот и качувањето. Во ова видео тој ни прикажува мал дел од неговото качување и прикажано е колку инспиративна личност која мотивира е тој и ја споделува својата приказна. Не е за спортот, туку за животот.