Вистината за јаглехидратите!

Денес владее карбофобија, од палео диетата до Аткинс, јаглехидратите се презентираат како штетни за човечкото здравје. Иако има вистина дека процесираните јаглехидрати се конзумираат повеќе од непроцисираните јаглехидрати и предизвикуваат разни болести како дијабетис и разни метаболички болести, главниот проблем е со зголемената конзумација на сите макронутриенти не само на јаглехидратите.

Во следното видео ќе ја обработам темата за јаглехидратите и како функционираат во нашето тело.

Каде може да ги најдете и како се делат според нивната хемиска структура.

И дали е вистина се што се пишува од разните гуруа што се против јаглехидратите.

П.С. Др. Аткинс беше голем медијатор за ниско-јаглехидратна исхрана, иако беше главно “дебела” личност низ целиот негов живот.

Автор

Atletiks Fitness

Скопје

Македонија