Доделени златните цепини

Златните цепини во рацете на Ули Штек, Иан Велстед и Рафаел Славински

На претходно закажаната церемноија беа доделени „Златните Цепини“ („Piolets D’Or“) за најуспешните искачувања во минатата година.  

Во Курмајер беа доделеани наградите „Златен Цепин“. Беа доделени за две искачувања, за своето искачување на северозападната стена на зпадниот врв К6 признание добија Иан Велстед и Рафаел Славински.

Другото признание му беше доделено на Ули Штек искачувањето на Јужната Стена на Анапурна.