Како еволуираше точакот

Визуелна приказна за двете тркала кои непрестајно се движат..

Изгуглавме некои информации на нет и точакот, бар идејата за точак потекнува доста одамна иако голем дел од тврдењата и цртежите за иновацијата од одредени фаци се неверификувани и недокажани сè до 1817 година кога германскиот барон Карл фон Драис не ја измисли „машината за трчање”, првата комерцијално успешна машина на две тркала кој што често се нарекувала велосипед.

Од тогаш, па наваму, човекот менувал, измислувал и дизајнирал, секогаш останувајќи во рамнотежа на двете тркала кои непрестајно се движат.

Автор

EDITOR

Скопје

Македонија