Вода си е вода!

Можеби ова ќе ве изненади, меѓутоа во даден момент има една работа што е поважна за вашето дете додека тренира, а тоа е ВОДАТА. Потребен е оптимален внес на течности пред, за време и после вежбањето поради посебните потреби за течности кај децата, особено кај предадолесцентите во однос на возрасните.

Како родител или тренер одговорни сте да превземете соодветни мерки со што би спречиле „прегревање” кај децата додека вежбаат со тоа што ќе им обезбедите и ќе внимавате тие да внесуваат доволно течности.

Една од главните улоги на водата е да го лади телото. Додека вежбаме се активираат голем број на мускули чија температура постепено расте, а телото ја регулира истата преку потењето. Доколку детето не ја надокнади изгубената вода ќе дојде до дисбаланс на течности во организмот и може да дојде до дехидрација и како најлошо сценарио „прегревање” т.е. топлотен удар.

Како што споменав, важно е да се конзумират доволно течности пред, за време и после тренинг.

ПРЕД ТРЕНИНГ – пиењето течности пред тренинг ја намалува можноста или спречува дехидрација:

• 1 до два часа пред тренинг: 120-240 мл вода;
• 10 до 15 минути пред тренинг: 120-240 мл вода;
• Оброк што содржи доволна количина на вода (овошје).

ЗА ВРЕМЕ НА ТРЕНИНГ
• Мали голтки секои 15-20 минути од тренингот. Количината на течност зависи од временските услови, големината на детето и интензитетот на вежбањето;
• Дозволете му на детето да се напие вода секогаш кога ќе се почуствува жедно;
• Охрабрувајте ги децата да прават пауза за вода;
• Охрабрувајте ги да си носат сопствено шишенце и да не го делат со други деца;
Sip don’t gulp! Голтка по голтка, без локање!

ПОСЛЕ ТРЕНИНГ – хидратација после тренинг е важна затоа што има за цел да помогне во надокнадување на изгубените течности за време на тренингот и со тоа помага за побрз опоравок на организмот;
• После тренинг внесете пијалок кој е избалансиран со протеини и јаглехидрати. Ако јас се прашувам, чоколадното млеко е идеално, а децата сигурно ќе го сакаат. Покрај тоа што ќе помогне во рехидратацијата, неговите протеини ќе помогнат за побрз опоравок на мускулите, а јаглехидратите ќе помогнат во рекуперација на гликогенските депоа кои се испразниле со вежбањето;
• Внесувањето на течности треба да продолжи и два часа по завршување на тренингот;
• Да се конзумира храна богата во вода.