Scardus SBX SKI & snowboard cross натпревар 7/8/9 март, Брезовица

За време на претстојниот викенд , SCARDUS организира за прв пат женска категорија во сноуборд крос SBX натпревар. Здружението за екстремни спортови Scardus ја одржа својата конференција денеска во Приштина, каде што зборуваше за главната конкуренција на сезоната оваа зима, ски и сноуборд крос, кој ќе се одржи во Брезовица во наредните викенд за време на 8 и 9 март.

Натпреварот е организиран заедно со Сојузот на скијање на Косово – КБС и се очекува да се соберат околу 70 спортисти од целиот регион, вклучително и Унгарија, Бугарија , Македонија, Србија , Хрватска , Босна и Херцеговина и Словенија. Вклучувајќи категорија на жени во ски и соноуборд крос конкуренцијата.

Директорот на SCARDUS , Lulzim Zhubi рече: „Ние сме возбудени да објавиме дека по четири години успеавме да се зголеми конкуренцијата кај женската трка, надевајќи се дека тоа ќе ви помогне во развој на платформа во која активно ќе се вклучат професионални женски спортисти во Косово“.

Правилата за натпреварот заедно со пријавата за учество е веќе отворена во scardus.org и регистрација затвора во петок вечер. Фаза на квалификација за сите класи  ќе се одржи во сабота 8 март и овој датум ќе видите жени како се натпреваруваат за главната награда на SBX крос натпреварот . Финалисти во категоријата на мажите SBX се натпреваруваат за главната награда во недела вечерта 9 март.

Scardus менаџер Арта Селими, ги претстави на наградите за првите три места во сите категории.

SBX награди за оваа година се спонзорирани од страна Devolli Corporation и се:

прво место – € 1200
второ место – 600 €
и трето место 300 €

Селими , исто така, објави додавање на 8 март викенд трки , исто така, ќе има и други активности како што забави и настани во планините , со локални DJ настапи.

Менаџер на натпреварот Немања Радишич изјави дека техничката организација на овогодинешниот натпревар е во најдобро светло во последните 25 години во Брезовица . Должината на трката е долга 850 метри и е изградена според меѓународните стандарди на ФИС (Меѓународна ски федерација ).

Автор

Eho - Mountain film festival

Скопје

Македонија