Мајсторот за соло

Видео со Алекс Хонолд на „El Sendero Luminoso“

На 15 јануари 2014 година, Алекс Хонолд направи слободно соло-искачување на насоката „El Sendero Luminoso“ во Еl Portero Chico, Мексико. Со тежина 7с+ ова најверојатно е нејтешкото соло искачување досега.

 

Алекс Хонолд и Сидар Рајт претходно темелно ја исчистија насоката, со цел да ги минимизираат можните грешки и лабави камења. Потоа, Хонолд тргна нагоре и ја качи оваа стена, за која многу качувачи ќе се стаписаат при помислата за качување со јаже. Нему му беа потребни три часа.

По интервјуто кое го презедовме, еве и видео за ова неверојатно соло

„Некако чудно е да му помагаш на пријател во нешто за што знаеш дека би можело да го убие.“ вели Сидар Рајт, кој исто така и го снимаше.