Маслото од ленено семе против рибиното масло: Кое е подобро?

Во текот на изминатите неколку години, голем број на студии покажале дека рибиното масло (што е богато со омега- 3 масни киселини) може да го намали ризикот од срцеви заболувања, да го намали високиот крвен притисок, а исто така да ублажи и некои симптоми на депресијата.

Бидејќи маслото од ленено семе, исто така, содржи омега- 3 масни киселини, лесно е да се помешаат придобивките од маслото од ленено семе со оние на рибиното масло.

Сепак, она што многумина не го сфаќаат е дека омега-3 масните киселини кои се наоѓаат во ленот не се исти како оние во рибите.

Рибиното масло содржи две омега-3 масни киселини, познати како еикозапентанонска киселина (EPA) и докозахексанонска киселина (DHA) .

Растителни извори на омега-3 масни киселини, како што ореви, Chia семиња и маслото од ленено семе се богати со алфа- линоленска киселина (АЛА), која е “родителска” масна киселина за да DHA и EPA.

Иако се слични во структурата, придобивките од АЛА, ЕПА и DHA не се исти.

Mоже да ја сретнете АЛА напишана како 18:03 n- 3. Иако тоа може да изгледа непознато, овие букви и броеви можат да ви дадат многу информации за својствата на мастите.

Масната киселина содржи синџир на јаглеродни атоми врзани заедно. Бројот 18 значи дека постојат 18 јаглероди во синџирот.

Следниот број (во овој случај 3) ви кажува дека постојат три двојни врски во синџирот.
Последниот дел на информации (n- 3) ви кажува каде се наоѓа првата двојна врска.
Споредувајќи ја АЛА со ЕПА , една од омега-3 масните киселини кои се наоѓаат во рибата, ќе ви покаже дека постојат неколку мали, но важни разлики.

ЕПА е напишана како 20:05 N- 3, што значи дека има 20 јаглеродни атоми во синџирот – два повеќе од АЛА.

Тоа е причината зошто АЛА ја нарекуваат омега- 3 масна киселина со краток ланец. EPA од друга страна е позната како омега – 3 масна киселина со долг ланец.

Точно е дека вашето тело може да ја конвертира алфа- линоленската киселина во EPA и DHA. Сепак, стапката на конверзија не е особено ефикасна и варира во зависност од вашиот пол (жените се чини дека се подобри во тоа од мажите), како и од видот на исхрана.

Исхраната која е богата со транс- масни киселини на пример, ќе ја ограничи конверзијата на алфа- линоленска киселина во EPA и DHA. Одзема премногу омега- 6 масни киселини на сметка на омега- 3 масни киселини, а исто така ја сопира конверзијата на АЛА во EPA и DHA.

Сликата подолу го покажува ефектот на алфа- линоленска киселина (АЛА) при супементирање на АЛА, ЕПА и DHA концентрациите во телото. Како што можете да видите, иако АЛА го покрена ЕПА нивото, немаше никакво влијание врз DHA, за која некои истражувачи сметаат дека е “поактивна” масна киселина.

Што за вас значи сето ова?

Сите истражувања кои покажуваат мала, но значајна корист од омега- 3 масните киселини при загуба на масти беа направени со користење риба наместо извори на омега- 3 од растителни деривати.

Всушност, не сум во можност да најдам ниту една единствена студија направена врз луѓе која покажува дека алфа- линоленската киселина- омега- 3 масна киселина која се наоѓа во храната, како што се Chia семињата или маслото од ленено семе има какво било влијание врз составот на телото.

Автор

Atletiks Fitness

Скопје

Македонија