„Најдобрата“ музичка плејлиста за вежбање формирана од научник?

Кога науката ќе вмеша прсти во нешто релативно како што е вкус за музика, па уште и ти нуди „најдобра плејлиста“ за вежбање, е тогаш знаеш дека претерале. 

 

Др. Костас Карагеоргис кој што е еден од главните истражувачи на полето на спортска психологија на универзитетот Брунел ги здужи силите со Спотифај, сервис за стриминг на музика, и ја направија, според нив, најдобрата компилација на песни за вежбање.

Плејлистата која е составена од 16те најмотивирачки песни е всушност исфилтрирана од повеќе од 6,7 различни фитнес компилации базирани на глобалната популарност, темпото, стилот итн. и изгледа вака:

1. Roar – Katy Perry – 92 BPM (Mental preparation)
2. Talk Dirty – Jason Derulo ft 2 Chainz – 100 BPM (Stretching)
3. Skip To The Good Bit – Rizzle Kicks – 105 BPM (Stretching)
4. Get Lucky – Daft Punk ft Pharrel Williams – 116 BPM (Aerobic/Warm up)
5. Move – Little Mix – 120 BPM (Aerobic/Warm up)
6. Need U 100% – Duke Dumont ft A*M*E – 124 BPM (Cardio training, low intensity)
7. You Make Me – Avicii – 125 BPM (Cardio training, low intensity)
8. Feel My Rhythm – Viralites – 128 BPM (Cardio training, moderate intensity)
9. Timber – Pitbull ft Ke$ha – 130 BPM (Cardio training, moderate intensity)
10. Applause – Lady Gaga – 140 BPM (Cardio training, high intensity)
11. Can’t Hold Us – Macklemore & Ryan Lewis ft Ray Dalton – 147 BPM (Cardio training, very high intensity)
12. Happy – Pharrell williams – 160 BPM (Cardio training, very high intensity)
13. The Monster – Eminem ft Rihanna – 110 BPM (Stength training)
14. Love Me Again – John Newman – 126 BPM (Strength training)
15. Get Down – Groove Armada ft Stush and Red Rat – 127 BPM (Strength training)
16. #thatPOWER – will.i.am ft Justin Bieber – 128 BPM (Strength training)

Можеби на одредени ќе им се допадне, тука нема збор, но плејлистата наиде на низа негативни критики по мал милион основи, од самите песни па и поради фактот што сето ова е прашање на вкус.

Докажано е дека музиката може да ни даде дополнителна сила и да не однесе на повисоко ниво кога вежбаме, но тоа никогаш не може да се унифицира во една плејлиста составена од еден научник.

Автор

EDITOR

Скопје

Македонија