Ова се најдобрите 5 вежби за додавање на мускулна маса

Топ 5 вежби за зголемување на мускулната маса

Ако сакате мускулна маса, ова се вежбите за вас. На нив посветете им најмногу внимание, а останантите работете ги пропратно.

1. Мртви дигања (Dead lift)

Со оваа вежба се работат повеќе групи на мускули. Најмногу се оптоварува долниот дел на грбот, потоа задникот, задна ложа, латс и трапезот.

2. Чучњеви (Squats)

Со оваа вежба се оптоварува цело тело, а најмногу нозете, односно предниот дел на нозете (quadriceps), долниот дел на грбот а најмалку листовите. Другите мускули служат како стабилизатори на телото.

3. Бенч (Bench press)

Ова е една од најдобрите вежби за додавање на мускулна маса. Со оваа вежба работи скоро целиот горен дел на телото. Најмногу се оптоваруваат градите, долниот дел на трицепсот и рамената.

4. Подигнувања на вратило (Pull ups)

Со оваа вежба работат 2 групи на мускули. Најмногу работат мускулите на грбот, најмногу латсот, потоа бицепсот. Исто така може да се работи и со тегови, за побрз ефект.

 

5. Пропаѓања (Dips)

Можеби е чудно, но да. Со оваа вежба работат 3 групи на мускули. Оваа вежба може да се прави и со тегови што е екстра. Со оваа вежба најмногу се оптоваруваат долниот дел на градите, трицепсот а помалку рамената.

Автор

Nikola Slaveski

Охрид

Македонија