Планинарење на Јакупица

Планинарење изведено од некласична перспектива

Aвионот е Пипистрел Вирус….. двосед, троши само 9 литри/час, безоловен супер 95.
Скопје – Солунска глава се стига за 15минути. Крстаречка брзина му е 225км/час… со изгаснат мотор може да прелета од над Солунска глава до Стенковец.

Од јануари стартува сертифицирано училисте за УЛ(ултралајт) летала со ескадрила од 3 нови авиони на пипистрел. Пипистрел е словенска фирма, редовно наградувана на сите натпревари што ги организира НАСА за оваа категорија на авиони.

Предноста на овој тип на авијација (УЛ) е што е поекономична во цена, одржување и редовните сервиси, како и во експлоатација.

Убавината е што животот добива нова димензија на уживање за поекономицна цена… секој може да проба, за разлика од обуката на спортските авиони која не може секој да си ја дозволи.

Автор

Vladimir Vuksanovic

Скопје

Македонија