Тазе рецепти за лепење плочки

И тоа во голем дел изометрични рецепти преку кои во соработка со паркетот лепите плочки на вашиот абдомен. 

Класичната штица (plank), онаа изометрична вежба каде телото се држи во фиксирана и статична положба е одличен почеток за градење на солиден абдомен бидејќи самата вежба го таргетира јадрото (core мускулатурата) која во голем дел ги дефинира самиот абдомен.

Од кога ќе го совладате класичниот и страничниот начин на правење на штица, односно кога ќе бидете во можност без напор да се одржувате 60 до 90 секунди во таа положба, време е да направите чекор напред и да воведете нешто ново. 

Осигурајте се дека задникот не ви паѓа, дека рамената ги држите затегнати наназад и дека не сте навалени. Горното рамо треба да покажува точно кон таванот. 


Кревањето на нозете скоро кај секоја вежба значи и зголемување на тежината на истата, па и овде немаме исклучок. 


Започнете во класичната позиција и постепено подигнете ги раката па ногата така да посгнуваат кон напред односно назад.


 

Исто како првата вежба ама тука работите не се толку стабилни, па затоа вежбата е потешка, ама па следствено си дава поефикасни резултати.


 

Можеби најдобрата вежба за стомачни, нормално доколку правилно се направи. Ставете ги надлактиците на топката, држете го грбот во исправена позиција и тркалајте ја топката нанапред со што таа ќе ви „бега“, а потоа наназад. Внимавајте грбот да биде исправен, бидејќи така се добива ефектот од вежбата. Правете до 10 повторувања бидејќи вежбата е прилично тешка. 


 

Најубаво тука да ја видите демонстрацијата и секогаш внимавајте на постурата на телото додека ја правите вежбата.


 

Истото важи и за оваа вежба.

Source

Автор

EDITOR

Скопје

Македонија