Фитнес програма

INSANITY – Високо интензивен тренинг

Под високо интензивен тренинг се подразбира било кои вежби кои што ги правиме со максимум капацитет во комбинација со фиксни периоди на намалување на интензитетот или целосен одмор. Звучи премногу едноставно за да биде вистинито, но дали ќе и верувате на науката?

А што всушност е INSANITY:

На пример, добра почетничка вежба е трчањето, започнувате така што трчате колку што можете побрзо во период од 1 минута, а потоа пешачите 3 минути. Повторете го 3 минутниот интервал 5 пати, за 15 минути добивате високо интензивен тренинг што ќе ви ги донесе иситте бенефиции од вежбањето цел час.

Прочитајте ги 7-те докажани предности од ваквиот моќен тренинг:

Високо интензивниот тренинг е одличен за луѓето со набиена агенда – можете да го практикувате додека правите пауза. Истражувањата покажуваат дека ќе постигнете повеќе резултати ако практикувате 15 минутен интензивен тренинг (3 пати во неделата) за разлика ако секој ден трошите цел час на лента за трчање. (Погледнете го ова 10-минутно кардио видео што е поефективно од 30-минутно трчање на лента).

Според студијата на Американскиот Колеџ за Спортска Медицина, само 2 недели интензивен тренинг го подобрува капацитетот за аеробик исто колку 6 до 8 неделен тренинг за издржливост.

ПОБРЗО СОГОРУВАЊЕ НА МАСТИТЕ

Не само што ќе согорувате повеќе калории, туку високо интензивниот тренинг ќе ве претвори во машина за согорување масти. Следните 24 часа после тренингот, ќе согорите повеќе масти и калории за разлика од било кој друг тренинг.

ПОЗДРАВО СРЦЕ

Голем дел од луѓето имаат проблем да се втурнат во анаеробната зона (она прекрасно место каде што не можете да дишете и каде што имате чувство дека срцето ќе ви излета од гради). Но во случајов, екстремниот тренинг носи екстремни резултати. Во една студија од 2006-тата, било откриено дека после 8 недели практикување високо интензивен тренинг, индивидуите можеле двојно повеќе да возат велосипед за разлика од претходно, при тоа запазувајќи го истото темпо.

ОПРЕМА НЕ Е НЕОПХОДНА

Трчање, скокање на јаже, возење велосипед, веслање, сите овие се одличен пример за високо интензивен тренинг и за нив не ви треба никаква посебна опрема. Всушност некои додатоци како тегови можат да го направат тренингот помалку ефикасен, бидејќи тогаш ќе се фокусирате на бицепсите, а не да го тестирате ритамот на срцето.

НАМАЛЕНА ТЕЖИНА, А НЕ МУСКУЛИ

Секој што бил на диета знае дека воопшто не е лесно да ја задржи мускулната маса, таа ќе си замине заедно со мастите. Студиите покажуваат дека високо интензивниот тренинг во комбинација со диетална програма е одличен начин да ги зачувате тешко заработените мускули. Секој намален килограм е на сметка на согорените масти, а не на мускулно ткиво.

ЗАБРЗАН МЕТАБОЛИЗАМ

Во прилог на забрзаното согорување на мастите и зачувување на мускулите, високо интензивниот тренинг го стимулира производството на хормонот за раст (HGH) до 40% за време од 24 часа после тренингот. Ова се одлични вести, бидејќи хормонот не само што е одговорен за забрзано согорување на калориите, туку го забавува стареењето, правејќи да изгледате помладо и однатре и однадвор.

ПРЕДИЗВИКУВАЧКИ

Ова не е тренинг што можете да го изведете додека читате книга или додека муабетите со пријателката. Бидејќи е навистина краток, од вас се бара да вложите напор во секоја секунда. Можеби ќе ве боли, можеби ќе ве остави без здив, но никогаш нема да ви здодее и само ќе ве предизвикува да откривате до каде е вашата граница на издржливост.

Високо интензивниот тренинг е одличен за луѓето со набиена агенда – можете да го практикувате додека правите пауза. Истражувањата покажуваат дека ќе постигнете повеќе резултати ако практикувате 15 минутен интензивен тренинг (3 пати во неделата) за разлика ако секој ден трошите цел час на лента за трчање. (Погледнете го ова 10-минутно кардио видео што е поефективно од 30-минутно трчање на лента). Според студијата на Американскиот Колеџ за Спортска Медицина, само 2 недели интензивен тренинг го подобрува капацитетот за аеробик исто колку 6 до 8 неделен тренинг за издржливост.

Едно видео од нашите тренинзи.

Автор

Aleksandar Kacarski

Скопје

Македонија