Од неспиењето си патиме

Забушавање со сонот нè прави стрвни за мрснички работи, па индиректно нè прави подебели.

Се работи за мала студија во која со мозочни скенови направени на 23 испитаници се опсервираше како тие одлучуваат за типот на храна што ќе го јадат во зависност од тоа дали се одморени или ненаспани.

Резултатите покажаа дека центрите за „награда” после јадење, во нашите мозоци, реагираат посилно на мрсни и благи работи кога сме лишени од сон (кога не сме доволно наспани). Дополнително, се докажа дека правиме помалку рационални одлуки (повеќе импулсивни) кога сме под стрес од недоволен сон.

  • „Мислам дека имаме околу 16 часа оптимално работење на мозокот пред тој да има потреба да се исклучи и оди на одмор. Тоа е единствената и најефективна работа што би можеле луѓето да ја направат за општото здравје, но и за здравјето на нивниот мозок.” вели Matthew Walker професорот кој го води истражувањето.

Автор

EDITOR

Скопје

Македонија