Срце си доручеку

Уште некоја добра причина да не го пропуштите следниот појадок. Нова студија вели дека ризикот за срцеви заболувања појадокот го чува на пониско ниво.

Според студијата водена веќе 16 години во која беа опфатени скоро 27000 испитаници се испостави дека партиципантите кои регуларно ги прескокнувале појадоците имале поголеми шанси за срцеви заболувања.

Корелацијата е присутна бидејќи прескокнувањето на појадоците доведува до појава на некои од ризик факторите за срцевите заболувања како дебелина, висок крвен притисок, висок холестерол итн.

Според бројките, оние луѓе кои редовно не појадувале имале 27 проценти поголем ризик за доживување на срцев удар. 

Автор

EDITOR

Скопје

Македонија