Пливачко уво и што со него

За летни шеми без поголеми проблеми. Бидејќи уше и заб како што знаат да болат, ништо друго не знае.

Воспалението на надворешниот ушен канал (otitis externa) е непријатна ушоболна состојба која се јавува после подолг престој во водена средина, пред сè кај пливачи, нуркачи, кајакари, сурфери и сите љубители на водени спортови и лудории.

Дополнителни фактори се нечисти води и микротрауми во ушните канали пред сè предизвикани од лошо направената тоалета и лошите навики за чешање и чистење со какви не соодветни и несоодветни алатки.

Ушниот восок или церуменот е нормален продукт на церуменските жлезди. Тој има заштитна (антибактериска и антигабична) улога и го штити каналот и ушното тапанче од влага, а ушните влакненца го штитат од ситни честички на прашинки.

Хигиенските стапчиња се најчеста причина за набивање на церуменот. Заробената вода во ушниот канал е одлична средина (влажно, топло, темно) за развој на бактериски и габични инфекции.

Пецкање и сврабежот во увото се првичните знаци, а осетот за притисок во увото со ослабен слух и силна болка која може да се пропагира кон лицето, главата и вратот е оптимален аларм за да се побара докторска помош.

Пливачкото уво е излечива состојба без последици, но со правовремена и соодветна постапка.

Основната филозофија во превентивата е одржување на суво уво и избегнување на сомнителни или загадени води. Сува тоалета со тапкање со сува крпа со претходно зафрлање на главата на страна па дури и потскокнување е препорачана постапка, а секакво агресивно буричкање во ушните канали е само провокација за воспаление.

Употребата на какви не специјално дизајнирани капици, тампони или тапи колку и да се незгодни вршат одлична механичка заштита. Пливачките капи се сосема доволна заштита, а употребата на маслиново масло дополнително го намалува престојот на водата во ушните канали, се разбира пласирани пред водените уживања.

Готов производ со специјална капалка се наоѓа како VAXOL-TM, а стар и веќе ретко употребуван трик се памучните тампони со вазелин.

Употребата на голем број на капки како превентива од евентуална инфекција од секогаш биле популарни (Swim-EAR, oto aqva acida и др.). Во основа 3-5 капки на раствор направен од бел оцет и алкохол во однос 50:50 ja врши истата антибактериска и антигабична заштита (кај деца препорачан е раствор на бел оцет со дестилирана вода исто во однос 50:50). Овие капки или раствори се ставаат веднаш после престојот во вода.

Сите предложени превентивни опции секако ќе ви помогнат во реализацијата на Вашите летни аутдор шеми.

Автор

Dusan Jovanovski

Скопје

Македонија