Препорачуваме!

“Човекот кој го сврте светот на велосипед” од Марк Бомон

“Човекот кој го сврте светот на велосипед” е приказна која што не е само опис на едно неверојатно достигнување, туку опис на настаните кој го направија Марк Бомон човекот кој е денес. 

 

На 15ти фебруари 2008 година, Марк Бомон мина низ Трумфалната капија во Париз качен на својот велосипед. 194 дена и 17 часа предходно, тој го започна своето патување и авантура во обид да го обиколи светот на велосипед во рекордно време.

Марк го собори Гинисовиот светски рекорд затоа што го направи подвигот за 81 ден.

Тој без придружба помина повеќе од 29,000 километри, соочувајќи се со најсурови временски услови, преспива кампувајќи во дивина, константно борејќи се со своите слабости.

(доколку ве интересира називот на книгите на англиски јазик се паралелно објавени на англиската верзија)

Автор

EDITOR

Скопје

Македонија