Наслов

Неколку причини зошто треба да трчате секој ден

Како и што рекле античките Грци: "Ако сакате да се бидете силни - трчајте. Ако сакате да бидете убави - трчајте. Ако сакате да се биде паметни - трчајте ". Очигледно, тие имале право за оваа поговорка.

Нормално дека само трчањето нема да ви помогне да ги оставите зад себе сите ваши проблеми и секако дека ќе треба да се консултирате со вашиот лекар пред да започнете со подготовките за учество на маратон.

Меѓутоа, ако трчањето стане дел од вашата дневна рутина, тогаш сигурно ќе забележите позитивни промени. Трчање е најдобар начин за да бидете во форма.

Постојат многу добри причини зошто треба да почнете со трчањето, а ние ќе ви дадеме неколку што ќе ве убедат да почнете со трчање уште денес:

- Трчањето го зајакнува срцето. Го зголемува бројот на капиларите во нашето тело, како и бројот на црвените крвни клетки. Значи, срцевиот мускул станува сè посилен.

- Мускулниот капацитет за искористување на кислородот почнува да се зголемува. Добро навежбано срце пумпа крв многу повеќе отколку срце што не е вежбано. Кога ќе се зголеми циркулацијата на крвта и потрошувачката на кислород е лесен процес. Значи, сите ткива и органи во вашето тело се збогатуваат со повеќе крв, со кислород и со хранливи материи.

- Трчањето е најдобар начин за ослободување од стресот. Вашето тело ги акумулира сите остатоци од нервната напнатост и замор што се случиле во текот на денот. Да се ослободите од нив, треба добро да се испотите, а за оваа работа трчањето е најдобар начин!

- Кога ќе трчате, телото испушта одредени хормони наречени ендорфини. Овие различни хормони се познати како "хормони на среќата". И тоа со добра причина: кога се зголемува бројот на ендорфини во крвта, вие доживувате чувство на еуфорија и депресијата ќе исчезне!

- Со трчање се подобрува менталната активност. Додека сте зафатени со трчање вашиот мозок често наоѓа креативни решенија за одредени проблеми благодарение на кислородот кој му помага на вашиот мозок подобро да функционира.

- Редовното трчање го подобрува имунолошкиот систем преку зголемувањето на нивото на црвени крвни зрнца и хемоглобин во крвта. Во исто време, го намалува нивото на холестерол и ја намалува гладта. Кога ќе искомбинираме трчање со подобрен метаболизам, ќе ја нормализираме и телесната тежина.

- Не е важно во кое време од денот треба да трчате. Во утринските часови, кога нивото на хормоните се повисоки од вообичаеното, трчањето ќе дејствува ослободувачки и ќе помогне телото да се врати во нормала. Од друга страна, по долг ден на работа трчањето ќе ви помогне да се опуштите, да се намалите чувството на глад и да спиете како јагне!

- Бројни студии покажуваат дека трчањето помага во делумна регенерација на клетките на црниот дроб. Не е лошо, нели?


- Редовното трчање позитивно влијае на вашиот мускулен систем. Ова е добро за старите лица бидејќи ги спречува разните болести на зглобовите.

29 Мај 2017

За авторот